Aankondiging Henk en JanJan Kamphuis en Henk Boomker vervullen al jaren een belangrijke rol binnen het NUT-departement Groningen-Haren, waar zij zich inzetten voor het versterken van de sociale cohesie in hun gemeenschap. Jan, als toegewijde secretaris, en Henk, actief in de programmacommissie, vertellen over hun motivatie, de unieke rol van het Nut in het culturele leven en hun visie op de toekomst van het departement.

 

Betrokkenheid bij het Nut

Jan Kamphuis werd in 2010 benaderd om secretaris te worden van het Nut. “Ik was nog niet lid van het Nut toen ik gevraagd werd om secretaris te worden,” vertelt Jan. Henk Boomker, geboren en getogen in Haren, sloot zich rond dezelfde tijd aan. Henk: "Ik woon hier sinds 2001, geloof ik.” Beiden werden aangetrokken door de mogelijkheid om bij te dragen aan het culturele leven op lokaal niveau. De samenwerking met de Culturele Raad Haren en vooral haar commissie Letteren was een belangrijke stap. "Er ontstond een soort samenwerking qua programma. Jullie doen wat, wij doen wat. Laten we dat wat afstemmen," legt Henk uit.  In een tijd waarin verbinding steeds schaarser lijkt te worden, zien zij het Nut als een onmisbare factor voor verbinding.


“Onze samenwerking met de Culturele Raad Haren was cruciaal. Uiteindelijk heeft dat een enorme boost gegeven” 

 

Samenwerking

Bibliotheek Haren

 

 

Deze samenwerking bleek een groot succes. Het leidde tot een aanzienlijke groei in het ledental en een diversificatie van het programma-aanbod. Jan vertelt: “Toen ik gevraagd werd als secretaris, hadden we zo’n 200 à 300 leden. Onze samenwerking met de Culturele Raad Haren was cruciaal,” verwijzend naar het moment waarop de samenwerking met de commissie Letteren ontstond. “Uiteindelijk heeft dat een enorme boost gegeven. Vorig jaar is het ledental doorgestegen naar 521.” De lezingen groeiden al snel uit tot een publiekstrekker met grote namen. Eduard Klasen speelt hierin een sleutelrol. “Eduard verdient hiervoor alle lof. Niemand heeft zo’n makkelijke toegang tot het netwerk als hij," stelt Henk.

 

 

 

Broodjes

Het departement Groningen-Haren onderscheidt zich met een breed programma aan lezingen en lunchbijeenkomsten, beter bekend als de ‘Broodjes’. "Deze korte lezingen, vaak met een broodje en een glas karnemelk, trekken veel leden aan en zorgen voor een ontspannen, laagdrempelige manier om intellectueel te worden uitgedaagd," legt Henk uit. De bijeenkomsten, georganiseerd samen met de bibliotheek en de boekhandel, maken deel uit van een bredere programmering die mensen zowel lokaal als regionaal aanspreekt.

 

Samenwerken Haren“Ik wil wel plezier beleven”

Voor zowel Jan als Henk is het sociale aspect van het Nut van groot belang. Henk benadrukt: "Ik heb veel bestuurd in mijn leven en heb, op mijn leeftijd van 74 jaar, geen zin in sores. Ik wil best besturen en mijn ding doen, maar ik wil wel plezier beleven. Voor mij is dat het contact met Jan en Eduard en de blijheid van de mensen op zo'n avond van een lezing." Jan deelt deze visie. "Het Nut is een vereniging die bijdraagt aan sociale samenhang. Dat is de essentie.” Ze merken op dat in een tijd waarin individualisme toeneemt, verenigingen als het Nut cruciaal zijn voor het behouden van gemeenschap en verbinding.

 

"Mensen komen met een stralend gezicht binnen en verlaten de zaal om half elf met diezelfde glimlach"

 

Hoogtepunten

Terugkijkend op hun tijd bij het Nut, delen ze enkele hoogtepunten. Henk herinnert zich het bezoek van schrijfster Annejet van der Zijl: "Dat was voor mij echt een onvergetelijke avond. Ze stond op de zaalvloer, zonder papier, en het was fantastisch." Jan voegt toe dat de dankbaarheid van de leden een grote motivatie is: "Mensen komen met een stralend gezicht binnen en verlaten de zaal om half elf met diezelfde glimlach."

 

Toekomst

De vereniging kent tegenwoordig uitdagingen zoals verjonging en de betrokkenheid van nieuwe leden, erkennen zij. Henk merkt op: "Het probleem is natuurlijk overal groot omdat dit model van verenigingen afhankelijk is van bestuurders. En ook een beetje aan zijn eind is; vroeger hadden we een verzuilde maatschappij, en die verzuiling zorgde wel voor opvolging." Toch blijven ze optimistisch over de toekomst. Jan stelt: "Het enige wat je kunt doen is met een groep mensen met wie je werkt het zo goed en gezellig mogelijk te maken. Dat stimuleert en maakt het mogelijk dat je van daaruit ook nog wel eens een nieuw bestuurslid vindt."

Meer weten over het Nutsdepartment Groningen -Haren? Lees meer