Aankondiging RaziaVoor het tweede interview ter gelegenheid van het 240-jarig jubileum van Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen spreken we met Razia Abdoel van departement Amsterdam. Met toewijding en bewogenheid vervult zij als secretaris een prominente rol bij het beoordelen van subsidieaanvragen voor regio Amsterdam.

Amsterdam beter maken

Razia is betrokken bij departement Amsterdam, dat het daarvoor bestemde stamkapitaal toewijst aan projecten die minder toegankelijk zijn voor reguliere subsidiekanalen. Ze legt uit: “Voor de lokale fondsvoorziening kijken we vooral of het Amsterdam beter maakt. Wij richten ons op educatie, kunst, cultuur en de kwetsbare groepen in de samenleving. Er zal altijd wel een onderkant van de samenleving blijven die kwetsbaar en hulpbehoevend is.”

 

“Dan is het even stil en weten we gelijk: we kennen het toe”

 

“Iedereen heeft een gevoelige snaar”

Razia: “Soms als ik aanvragen lees, dan denk ik echt: ‘wat gebeurt hier allemaal?’. Wanneer ik de aanvraag binnenkrijg lees ik die natuurlijk als eerste. Dat vind ik wel bijzonder.” Ze geeft een inkijk in de dynamiek die speelt tijdens het beoordelen van aanvragen, waar momenten van stilte het luidst spreken: “Soms weet je al genoeg en hoef je niet meer verder te lezen. Dan is het even stil en weten we gelijk met elkaar: we kennen het toe. Zeker als ze op zich niet veel vragen en we hen daarmee kunnen helpen. Iedereen heeft een gevoelige snaar. Niemand kan 100% op feiten leven.”

Ieder Kind een eigen Boek

Eén van de aanvragen gaat over gepersonaliseerde leesboeken voor kinderen, genaamd 'Ieder Kind een eigen Boek'. Razia deelt: “Het doel is dat de kinderen zichzelf herkennen in het boekje. Dat vinden we hartstikke leuk. Het is echt zo leerzaam en stimulerend voor kinderen om te lezen.” Toevallig kwam Razia al in aanraking met dit project voordat ze de aanvraag binnenkreeg. “Het leuke van alles is dat mijn dochter dit ook heeft gehad toen ze op de basisschool zat. Kwam ze thuis met haar eigen gepersonaliseerde boek waar ik haar naam op zag staan. Dat vond ik zo leuk om te zien”, vertelt ze.

 

“De dood overkomt iedereen, maar hoe ga je ermee om?”

 

Laatste wens

 

Razia: “Ik krijg super veel energie van alle mooie aanvragen.” Ze noemt een specifieke groep die haar in het bijzonder aangrijpt: “Ik word heel erg geraakt door terminaal zieke mensen die hun laatste wens met dierbaren willen laten uitkomen als herinnering. Je zou maar thuis komen en je hoort dat een familielid of naaste opeens een bepaalde ziekte heeft. De dood overkomt iedereen, maar hoe ga je ermee om? Iedereen reageert daar weer anders op.” 

 

 

Stichting Vaarwens

Als voorbeeld noemt ze de aanvraag van Stichting Vaarwens, waar mensen zonder hoop op genezing een dagtocht met hun dierbaren kunnen maken. Ze wijst aan: “Kijk, hier hebben ze netjes aangegeven hoeveel het kost.” Er valt een stilte. Razia deelt hoe het haar en het bestuur raakt dat ze iets kunnen betekenen voor een “Ïk wil horen hoe we hen uit die kloof halen”kwetsbare groep die soms over het hoofd wordt gezien.

“Ïk wil horen hoe we hen uit die kloof halen”

Ze beschrijft de goedbedoelde aanvragen die ingediend worden om anderen te helpen, waarbij ze zich afvraagt of de doelgroep daar altijd op zit te wachten. Razia benadrukt: "Ik vind het belangrijk dat de aanvragen echt een doel bereiken. Soms hebben we te maken met kwetsbare mensen, en die kun je niet zomaar voorschrijven wat ze moeten doen. Ik wil horen hoe we hen uit die kloof halen."

 

“Morgen mag de hele samenleving alsnog jouw kinderen gaan opvoeden”

 

Voeden en opvoeden

Met een treffend voorbeeld illustreert Razia de doelgerichte impact die zij voor ogen heeft: "Er is een verschil tussen voeden en opvoeden. Je kunt iemand elke dag een bord eten geven en denken dat dat genoeg is, maar het opvoeden is veel zwaarder. Je hebt geen respect voor mij als ik vijf kinderen zou hebben die alleen gevoed zijn. Morgen mag de hele samenleving alsnog jouw kinderen gaan opvoeden. Geef mij dan maar liever één of twee kinderen, dan ben ik hartstikke blij dat ik ze echt heb opgevoed."

 


Reacties welkom

Het staat alle leden vrij om te reageren op dit interview. Reacties in de vorm van een afbeelding, eigen verhaal, artikel, link of bericht dat aanhaakt op een interview kunt u sturen naar het secretariaat@nutalgemeen.nl