Departement Groningen-Haren geeft brochure uit over ontstaan

Recent heeft het departement Groningen-Haren een brochure  uitgegeven; De brochure bevat de samenvatting van een lezing over de beginperiode van het bestaan van het departement. Alle leden ontvingen inmiddels de brochure per post. De digitale  brochure is hier inzichtelijk. Ook is er door het departement een postzegel uitgegeven ter ere van 222 jarig bestaan op 31 december 2013.  Over enkele maanden zal ook op deze website worden gepubliceerd op welke wijze deze postzegel kan worden besteld.

 

 Afscheidscadeau voor de leden van Olst-Deventer

Het is al weer enige tijd geleden Mw. J. (joyce) Jansen-Pierik aftrad als voorzitter van het departement Olst-Deventer en voorzitter werd van het maatschappijbestuur. Bij 't Nut in Olst-Deventer is het een goede gewoonte om dit voor de leden niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Joyce koos voor een filmavond op 15 maart waar uitsluitend leden van het departement welkom waren. Ruim zestig leden keken naar de film die zij zelf uitkoos: De Marathon, een humoristische film van Nederlandse bodem. De film is een mix van Rotterdamse humor, ongezouten meningen ingepast in een stevig polderdrama. In de hoofdrol schittert cabaretier en acteur Martin van Waardenberg, bijgestaan door o.a. Frank Lammers, Loes Luca, Stefan de Walle, Annet Malherbe, Gerard Meuldijk.
 

Zwarte Markt 't Nut

Na het succes van het afgelopen jaar werd er zaterdag 9 maart weer een zwarte markt gehouden door het Departement Geldermalsen van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Van 9.30 uur tot 14.30 uur verkochten Nutsleden en andere belangstellenden allerlei overtollige maar wel nuttige zaken. De zwarte markt werd gehouden in Ons Eigen Gebouw aan in Buurmalsen.

 

 

In memoriam Jan Maat

In de afgelopen periode bereikte de Maatschappij het overlijdensbericht van Jan Maat. Jan Maat overleed op 68-jarige leeftijd op 19 januari 2013. Hij heeft veel betekend voor 't Nut. Hij was gedurende 26 jaar voorzitter van het departement Groede. Nadat hij gestopt was met zijn werkzaamheden als advocaat heeft hij zijn vele activiteiten in het vrijwilligerscircuit, tot  grote vreugde van het district, eind 2010 uitgebreid met het voorzitterschap van district Zuid-Nederland. Helaas hebben het district Zuid-Nederland en 't Nut veel te vroeg afscheid van hem moeten nemen.

 

Werkendambestuur2012Departement Werkendam 175 jaar

Op 1 januari 2013 bestond het Nutsdepartement Werkendam 175 jaar. Dit jubileum is zaterdag 12 januari uitgebreid gevierd met een receptie en feest voor genodigden. De receptie werd  bezocht door onder meer vertegenwoordigers van andere departementen, het bestuur van district Zuid, het gemeentebestuur en bestuurders van plaatselijke verenigingen en instellingen. Het departement ontving ook veel felicitaties per post en per e-mail. Aan de uitnodiging voor de feestavond gaven ruim honderd leden gehoor. Na de welkomstborrel genoten de feestvierders van een heerlijk koud en warm buffet. Daarna brak het echte feest los met een diskjockey voor de dansmuziek en artiesten die optraden. Het bestuur en leden kijken terug op een heel geslaagde middag en feestavond. Lees meer 

Foto: Het bestuur van Departement Werkendam met vlnr de heren Bas Bastiaanse, Frans Zwets, Jasper van’t Verlaat en de dames Artha Remans, Trees van der Wiel, Ina van Berchum.

 

 Departement Rotterdam online met lezingen

Departement Rotterdam publiceert sinds kort aankondigingen van lezingen op de website www.nutslezing.nl. Inschrijven voor hiervoor kan ook via deze website. De eerst volgende lezing met de titel 'De Tweede Verlichting: verlichten, verheffen, of vervlechten?' vindt plaats op 4 februari a.s. en wordt verzorgd door Henk Oosterling. Lees meer

 

Departement Vredewold-Leek 175 jaar

Departement Vredewold -Leek vierde op 14 december 2012, precies 175 na oprichting feest. In café De Waag in Nietap werd een receptie gehouden, alwaar burgemeester B.C. Hoekstra de jubilerende vereniging toesprak. Lees meer. 
Vanwege dit bijzondere jubileum organiseert het departement op donderdag 8 maart 2013 op twee locaties een gratis lezing met de oud-Leekster Geerart Meek. Lees meer.
  

Het NUTfonds

Tot 2012 initieerde de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen zelf activiteiten en projecten. Het Maatschappijbestuur en medewerkers vervulden daarbij een actieve rol. In het beleidsplan voor de jaren 2012-2016 van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen is vastgelegd dat de Maatschappij, in plaats van zelf activiteiten te initiëren en te organiseren, een fonds instelt, kortweg het NUTfonds.  Met bijdragen uit het NUTfonds worden activiteiten en projecten mede mogelijk gemaakt waarvan bij voorkeur, maar niet uitsluitend, burgers in de werkgebieden van departementen van de Maatschappij tot NUT van ’t Algemeen profijt hebben. Aanvragers dienen bij voorkeur ondersteuning te hebben van een departement. Klik hier voor het aanvraagformulier met toelichting   Departement Zelhem 100 jaarHet departement Zelhem van 't Nut bestaat honderd jaar en is niet van plan zich op te heffen. Integendeel, de vereniging denkt juist aan belang te gaan winnen. Nu er crisis is en de overheid zich terugtrekt, subsidies voor kunst en cultuur worden geschrapt, kan 't Nut weer aan belang winnen, denkt de Zelhemse voorzitter van 't Nut, Bennie Radstake.Op 23 november sloot ‘t Nut haar jubileumactiviteiten af met een prachtige feestavond met medewerking van Jan Terlouw en het Orion Ensemble. De vereniging heeft met een drietal bijzondere acties, nl. de 30.000 bloembollen die bij de invalswegen en scholen van Zelhem zijn gepoot (foto), de receptie en deze ‘Jan Terlouw avond’ zichzelf opnieuw op de kaart gezet. De doelstellingen en uitdagingen die ’t Nut zichzelf toedicht liepen dan ook als een ‘rode draad’ door alle jubileumactiviteiten. Lees meer