’t Nut Leeuwarden bezoekt Den Haag

Het Nutsdepartement Leeuwarden organiseerde op 11 april 2015 voor de leden en introducees een excursie naar Den Haag voor een bezoek aan het Mauritshuis en het Gemeentemuseum. In het Mauritshuis kon de wereldberoemde Frick-collectie bekeken worden. In het Gemeentemuseum werden onder leiding van een zeer bevlogen gids ca. 100 topstukken van de Haagse School bekeken. Zoals gebruikelijk verzorgde het departement ook bij dit jaarlijkse uitje op de heenweg voor koffie met koek en voor een borrel tijdens de terugreis.

Nutshuis leent meubels uit

De eerste verdieping van het pand van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen in Edam, ook wel Nutshuis genaamd, is vorig jaar in september in gebruik genomen door de organisatie ‘Kunst op Stap. Op deze verdieping van het Nutshuis was tot 2009 het secretariaat gevestigd van de Maatschappij. Een deel van de boeken is inmiddels overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam. Een ander deel van de boeken is naar het onderwijsmuseum in Dordrecht gegaan. Dit museum heropent in juli 2015 weer haar deuren voor het publiek. 

Sinds kort heeft de benedenverdieping ook een nieuwe gebruiker. De gebruiker op de begane grond de Muziekkamer heeft namelijk eind 2014 de benedenverdieping verlaten. De Muziekkamer stond onder de bezielende leiding van mevrouw Maisa van der Kolk. Zij stelde er snaarinstrumenten tentoon en zij gaf er workshops. De gebruiker op de tweede verdieping, een Instituut voor hulp bij dyslexie en andere leesproblemen, is onlangs verhuisd naar de benedenverdieping. Hier stonden echter nog meubels van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Deze meubels hebben een goed plekje gevonden bij de recent opgerichte Nationale Monumentenorganisatie (NMo) in Amersfoort.

De Maatschappij heeft de meubels voor 5 jaar in bruikleen gegeven. De NMo is gevestigd in het Lieve Vrouw ter Eem Klooster. Dit voormalige klooster biedt vandaag de dag onderdak aan verschillende instellingen en organisaties.

Nieuwe website voor departement Burgum e.o.

 

Departement Burgum e.o. heeft een nieuwe website. Met 14.000 bezoekers per jaar is het nieuwe systeem met actualisatie van de gegevens voor het departement zeker geen overbodige luxe. De website www.nutburgum.nl wordt nog steeds voorzien van informatie die verder gaat dan het jaarprogramma. Zo zijn er verhalen van Burgumers zelf, als vervolg op het zelf uitgegeven boek, die op de site worden gepubliceerd. Ook worden er nog steeds nieuwe foto’s van vroeger aangereikt. Er is een ook een speciaal gedeelte ingericht op de website voor de bekendste Burgumer. Dit is de bootontwerper Hendrik Bulthuis, de uitvinder van de zeilboot BM.  Lees meer 

 

 

Na 160 jaar bloeit departement Twisk nog volop

Op de nieuwe website van departement Twisk www.nuttwisk.nl  wordt de rol van die het departement vandaag de dag heeft mooi verwoord.

'Door de jaren heen heeft de overheid steeds meer taken naar zich toe getrokken. Dat maakte de rol van het NUT steeds minder zichtbaar voor de bewoners van Twisk en omgeving. Dat willen wij veranderen. Twisk kende een zeer rijk verenigingsleven voor een dorp van deze omvang. Door de toenemende individualisering wordt dat verenigingsleven stukje bij beetje afgebroken. En dat terwijl mensen steeds meer behoefte hebben aan contact met elkaar, maar niet weten hoe ze dat contact kunnen leggen. NUT wil de verbindende factor zijn.'

't Nut Twisk gaat met de nieuwe website en een campagne duidelijk maken waarvoor het staat en wat het doet. In het hernieuwde logo is daarom de volgende tekst opgenomen: ‘NUT | Goed Voor Elkaar!’. In 2015 zijn er acht tot tien evenementen. Mensen die zelf iets willen organiseren in Twisk kunnen voor hulp ook aankloppen. Zo helpt het departement de nieuwe jeugdvereniging Internos 3 tot het moment dat deze vereniging zelfstandig kan functioneren. De multi-sportvereniging TSV Twisk staat inmiddels op eigen benen nadat deze ooit door het NUT in het zadel is geholpen. Als een inwoner van Twisk wil weten wat er in het dorp te doen is of als men contacten wil leggen met anderen dan helpt 't Nut Twisk verder.

Op 30 januari jl. vierde het departement haar 160 jarig bestaan. Voor deze gelegenheid was het Dorpshuis omgebouwd tot theater en had het bestuur cabaretier Marjolijn van Kooten uitgenodigd. Ondanks de sneeuw werden er 120 bezoekers welkom geheten tijdens deze jubileumavond. Het Dorpshuis had de uitstraling van een echt theater, met rode loper, gratis garderobe en een kopje koffie en/of thee in de pauze. De Heer Klaas Leegwater was namens het districtsbestuur Noord-Holland aanwezig en overhandigde aan de penningmeester een envelop met inhoud. De nieuwe website van Twisk is laat goed zien waar het departement mee bezig is (geweest). Naast foto's zijn er ook filmpjes te vinden van deze jubileumavond. Lees meer. Het departement Twisk is ook op Facebook te vinden. Lees meer.

Twisk-home

  

Penning voor Tineke Sikkema-Drent bij afscheid van district Noord-Groningen

IMG 6787

Tijdens de voorjaarsvergadering op 7 april 2015 van het district Noord-Groningen van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen werd na een dertien jaar durend lidmaatschap van het districtsbestuur afscheid genomen van de voorzitter, mevrouw Tineke Sikkema-Drent. Tijdens de vergadering werd uit handen van de voorzitter van het Maatschappijbestuur, Joyce Jansen-Pierik, aan haar een penning met daarbij een oorkonde uitgereikt. De inscriptie op de penning luidt als volgt: trouw en accuraat en een nutsvrouw in hart en nieren.

Als door of namens het maatschappijbestuur een penning en oorkonde wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt op landelijk en/of districtsniveau zal hun naam worden vermeld in het ereregister van de Maatschappij.