Margriet Brandsma bezoekt ’t Nut in Bellingwolde

 

Op 10 november jl. vertelde Margriet Brandsma over haar ervaringen als journalist in het buitenland in Bellingwolde. Met een aantal van 200 aanwezigen was de belangstelling meer dan goed te noemen. Margriet Brandsma werkte jarenlang voor de NOS, als verslaggever in binnen- en buitenland en als correspondent in Duitsland. In haar lezing verhaalde zij over de brandhaarden en over het ‘nieuwe’ Duitsland dat is ontstaan na de val van de muur in 1989. Natuurlijk is er ook aandacht voor kanselier Angela Merkel. Margriet Brandsma schreef een boek over Merkel: ‘Het mirakel Merkel’. Op de foto poseert Margriet Brandsma samen met het bestuur van departement Bellingwolde. In een blog doet een van de leden verslag van de bijeenkomst.

 

Erepenningen

Regelmatig worden er de laatste jaren weer erepenningen uitgereikt. In november mochten weer twee leden een erepenning ontvangen. 

Op 9 november 2016 ontving de heer Rolf Domenie tijdens de jaarvergadering van departement Hoogezand-Sappemeer de erepenning uit handen van de voorzitter Joyce Jansen-Pierik. Rolf Domenie is meer dan 25 jaar bestuurslid geweest van het departement Hoogezand-Sappemeer. Ook was hij jarenlang bestuurslid van de stichting Jan Nieuwenhuyzenfonds. Deze stichting beheert het vermogen voor het landelijk Nut.

Op 13 november 2016 ontving de heer Piet Terpstra, voorzitter van de werkgroep Filmhuis van departement Olst-Deventer, de erepenning uit handen ontvangen van Joyce Jansen-Pierik. Piet is medeoprichter van het Filmhuis in Olst en heeft zich hiervoor 27 jaar ingezet.

Themadag departementen Groningen in Zuidhorn 

Fuse

 

Op zaterdag 12 november 2016 jl. vond de gezamenlijke themadag plaats van de departementen in Oost- en Noord-Groningen in Zuidhorn. Er was een optreden van de muziekgroep Fuse waar een 150 koppig enthousiast publiek naar luisterde. "Virtuoos, technisch begaafd en vooral tot op het merg muzikaal", schreef het Haarlems Dagblad over Fuse. In hun rol van huisband bij Podium Witteman en dankzij optredens bij De Wereld Draait Door en Radio 4 en 6 heeft Fuse zich afgelopen jaar flink in de kijker gespeeld.

 

 

 

Centrale Districtraad in het Eemklooster

Op 19 november jl. kwamen de afgevaardigden van de verschillende districten van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen bij elkaar voor een centrale districtraad in Amersfoort. De vergadering vond plaats in het klooster Onze Lieve Vrouwe ter Eem. Na de vergadering was er een rondleiding o.l.v. de huismeester.           

Departementen in het nieuws

Steeds meer departementen bereiken via internet en social media hun leden. Het departement Zaanstad-Zuid doet dat bijvoorbeeld ook op de website van het buurthuis De Vuister. Het departement Zaanstad-Zuid verzorgt daarnaast lezingen op andere locaties in Zaandam en Koog aan de Zaan. Lees meer

In Olst-Deventer maakt het departement een gevarieerd programma voor 2016-2017 wereldkundig via een eigen website, facebookpagina en met een flyer. In de flyer is te lezen dat er een frisse wind waait bij ‘t Nut Olst-Deventer. De start van het nieuwe seizoen begint al jaren met het Filmdiner. De film wordt gekozen door de werkgroep Filmhuis. Tijdens deze film wordt een diner geserveerd met gerechten die betrekking hebben op de film. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Brasserie in het Holstohus. Jaarlijks komen er ongeveer 110 leden en niet-leden naar deze openingsfilm. Lees meer

 “… en altijd hier de wind”, is de naam van de bundel waarmee stadsdichter Jack Benekerhij zijn periode als Helderse stadsdichter afsluit. Het boekje bevat naast bijna tachtig gedichten een cd met tien gezongen stadsgedichten. 't Nut in Den Helder maakte deze dichtbundel mede mogelijk. Lees meer 

Op 8 november 2016 organiseerde Nutsdepartement Langstraat in samenwerking met de bibliotheek in Waalwijk een lezing door Heere Heeresma jr. Hij werpt een blik op de democratie. Hoe staat het ervoor? Wat zijn onze meningen? En wat heeft hij ons te bieden? Lees meer

Departementen Zuid-Nederland verkenen Zeeuwse kust

Elk jaar organiseert een van de departementen bij toerbeurt een districtsdag in Zuid-Nederland. op 27 september jl. was het de beurt aan Groede. Voor sommige deelnemers is het bezoeken van deze dag niet een vanzelfsprekende onderneming. De afstanden tussen de departementen in het district zijn aanzienlijk. De bestuursleden uit bijvoorbeeld Waalre, Waalwijk en Wissenkerke wonen niet direct in de buurt. Net als tijdens deze districtsdag zijn er doorgaans zes departementen die actief deelnemen: Groede, Heusden, Langstraat, Noord-Beveland, Sluis Aardenburg en Werkendam.

Het voltallige districtsbestuur van Zuid-Nederland bezoekt elke drie jaar de zes departementen die actief zijn binnen het district. Het districtsbestuur geeft tijdens zo’n bezoek ook informatie over wat er landelijke speelt en aan de orde is geweest in de Algemene Ledenvergadering en de Centrale Districtsraad. In Zuid-Nederland zijn naast de zes hiervoor genoemde  departementen nog veel Nutsscholen te vinden, namelijk in Den-Bosch, Geldrop, Maastricht, Breda en Son & Breugel. Daarnaast biedt de stichting Nutsvolksuniversiteit Breda ongeveer 160 uiteenlopende cursussen voor volwassenen aan in de regio, waaronder een groot aantal talencursussen.

In Groede vond, zoals altijd, eerst de vergadering plaats met als belangrijkste agendapunt een evaluatie van de jaarprogramma’s van de departementen van het afgelopen seizoen. Na de lunch is er altijd een gezelligheidsprogramma. De leden stapten dit keer in de touringcar voor een rondrit langs de Zeeuws-Vlaamse kust. Zij zagen de natuurontwikkeling van het Zwin, de nieuwe jachthaven bij Cadzand-Bad, de kustversterking in West Zeeuws-Vlaanderen en het project Waterdunen. De sfeer is altijd gemoedelijk en ontspannen tijdens de districtsdagen. Ook in Groede was het een gezellige ‘Nutshappening’ waar de bestuurders volop goede ideeën hebben uitgewisseld voor de programma’s van een volgend seizoen.