Menalda1In de Klinker in Winschoten werd op 18 november 2017 een themadag georganiseerd voor de leden uit de districten Oost- en Noord-Groningen. De opkomst overtrof de verwachting.

De aanwezigen luisterden voorafgaand aan de voorstelling ‘De Menalda Vetes’ van theatergroep WAARK naar een lezing van Remi van Schaik. Dr. Remi van Schaïk (1950) was t/m 2015 als universitair docent verbonden aan de opleiding Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert over regionaal-historische onderwerpen en schreef o.a. enkele grote hoofdstukken in deel I van de Geschiedenis van Groningen uit 2008.

 In de Middeleeuwen behoorde Groningen tot de Friese landen, die een betrekkelijk onafhankelijk bestaan kenden. Vanuit hun versterkte woning (borg), beheersten jonkers het omringende platteland en lagen regelmatig met elkaar overhoop. Daarbij ging het er niet altijd even zachtzinnig aan toe. Het was een tijd van veelvuldige vetes tussen familieclans. Omdat het ontbrak aan een hogere macht (koning, hertog of graaf) die recht en vrede kon bewerkstellingen bemiddelden abten van kloosters. In het geval van de Menaldavete, die stamt uit 1280 en is vernoemd naar de familie Menalda uit Hellum, bemiddelt Emo, de abt van het klooster Wittewierum bij Ten Post.

De voorstelling ‘De Menalda Vetes’ van theatergroep WAARK, is geschreven door Jan Veldman en is gebaseerd op de 13e eeuwse Menalda vetes zoals door Abt Emo opgetekend in de Kronieken van het klooster Bloemhof. In de Menalda Vetes wordt dus het verhaal van de Menalda’s verteld. “Tied van overstromings, kruustochten en de Swaarde Dood. ’t Is tied van aalgedurege stried in onze streken. Hunzingoers tegen Fivelingoers. Oethoesters tegen Oskwerders, ain tegen aander, aandern tegen ain. Welkom in Dattiende aiw, welkom bie “De Menalde vetes!”

Regisseur Albert Secuur koos een theatervorm die het meest lijkt op een live hoorspel waarin, geluid en muziek een belangrijke rol krijgen toebedeeld. Er wordt door de vier acteurs geswitcht van de 13e eeuw naar nu en van de personages als hoorspel acteurs naar hun rol in het middeleeuwse stuk. De voorstelling is een historisch verantwoord stuk, met een duidelijke relatie naar het hier en nu en gelardeerd met een flinke dosis onderkoelde Grunneger humor. De nazit maakte de dag voor veel Nutters compleet. Lees meer