Nutfonds steunt tuingeluk en andere projecten
Ook in het eerste kwartaal van 2016 werd het Nutfonds door vele organisaties uit het gehele land benaderd voor financiële ondersteuning. Bij de beoordeling van aanvragen bekijkt het bestuur nauwkeurig of de doelstellingen van de ingezonden initiatieven in lijn zijn met de doelstellingen van ’t Nut, betreffende educatie en ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en een betere toekomst voor iedereen. Op basis daarvan is aan vijf projecten subsidie toegekend.
Stichting SkyWay Stichting
SkyWay is een internationaal Platform dat jongeren met behulp van diverse trainingen en evenementen leert hoe grenzen verlegd kunnen worden. ”The Art of Possibilizing: ‘denken en handelen in mogelijkheden, in elke situatie’ staat hierbij centraal. Begin dit jaar diende deze stichting een fondsaanvraag in voor het project Conn-Act, een maatjesproject voor en door jongeren met een beperking.
Met Conn-Art wil de stichting twee doelgroepen bereiken: Jongeren in de leeftijd van 16-35 jaar, met een auditieve, verstandelijke en/of meervoudige beperking, de zogenaamde plus-maatjes. Deze groep ontdekt gaandeweg in contact met hun maatje eigen talenten en leert deze te gebruiken. De tweede groep bestaat uit jongeren uit dezelfde leeftijdsgroep, die zich tot doel stellen het hulpbehoevende beeld van de eerste doelgroep te verbeteren. Vanuit hun eigen ervaringen en leeftijdscategorie kunnen zij goed aansluiten bij hun plus-maatje. De Stichting SkyWay realiseert met Conn-Act een basis voor alle betrokken jongeren die mogelijke eenzaamheid en sociaal isolement in de toekomst kan voorkomen.
Stichting Scouting de Trekvogels
De Trekvogels is een van de duizend scoutinggroepen in Nederland. De groep bestaat al 80 jaar en telt 112 leden verdeeld over opkomsten in Haren (Groningen) en Eelde-Paterswolde (Drenthe). Er zijn een paar dringende aanpassingen aan het scoutinggebouw aan de Hoornsedijk nodig; het voldoet niet meer aan de veiligheidsnormen. De locatie wordt wekelijks gebruikt voor de opkomsten en enkele malen per jaar voor weekendkamp door de Bevers en Welpen.
Gelukkig hebben de Trekvogels een grote groep vrijwilligers die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken. Alle noodzakelijke werkzaamheden worden gedaan door dit team bestaande uit timmerlieden, installateurs, stukadoors en tegelzetters etc. Hiermee weten de Trekvogels enorm te besparen op de projectkosten. Met de financiële hulp van enkele fondsen waaronder het Nutfonds gaan de vrijwilligers van de Trekvogels de komende tijd de brandveiligheid verbeteren, de keuken vernieuwen en nieuwe daken plaatsen op de opslagcontainers.
Stichting Tuingeluk voor Iedereen
Een ander project waarvoor het Nutfonds werd benaderd is dat van de Stichting Tuingeluk voor Iedereen uit de gemeente Haren. Het is een initiatief van inwoners van Haren om iets te doen voor mensen die in armoede leven. In samenwerking met diverse organisaties rondom Haren gaat de stichting hulp bieden bij het onderhouden van tuinen en het faciliteren van degelijk onderhoud. De praktijk laat zien dat bij gedwongen verkoop van de woning een goed onderhouden tuin een gunstige invloed heeft op de opbrengst van de woning. Zo kan mede worden voorkomen dat mensen na verkoop van de woning achterblijven met een restschuld. Werkloze (assistent) hoveniers voeren de werkzaamheden uit. Zij doen dat op vrijwillige basis en blijven hiermee zicht houden op betaald werk in de toekomst. Er wordt ook samengewerkt met een lokaal hoveniersbedrijf. De hulp is gratis beschikbaar voor mensen die aantoonbaar geen financiële bijdrage kunnen leveren.
“Wat doe Jij?”
De ‘inspringtheater-voorstellingen “Wat doe jij?” worden in Salland verzorgd door de MBO artiestenschool uit Arnhem en het Theaterschip uit Deventer. In seizoen 2015-2016 alleen al werden 55 voorstellingen gegeven in 1e en 2e klassen op zeven scholen voor het Voortgezet Onderwijs.
Centraal staat het onderwerp omgaan met pesten en gepest worden. Hoe kun je reageren als je merkt dat iemand in je klas gepest wordt en hoe stel je je weerbaarder op? De mentor van de klas kan na het zien van de voorstelling terugvallen op een gezamenlijke ervaring en pesten bespreekbaar houden.
Stoereloer
Het project Stoereloer in Leeuwarden biedt een laagdrempelige creatieve projectweek in de zomervakantie voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar, met speciale aandacht voor kinderen die opgroeien in een achterstandsituatie. Het bevordert de sociale band tussen kinderen en ouderen, vrijwilligers, scholen, organisaties in de wijk.