In juni is er door het departement Olst-Deventer contact gezocht met de afdeling educatie / jeugdtheaterschool van het Theaterschip Drost van Salland in Deventer. Het plan is om in Salland voorstellingen te geven in het voortgezet onderwijs in het kader van het Project : Wat Doe Jij ? Het project zal hiermee een vervolg krijgen buiten Rotterdam waar een succesvolle aftrap van het project plaats vond in 2007. Het NUT werkt in Rotterdam samen met de SKVR en de jongerentheatergroep Young Stage. Joyce Jansen Pierik, voorzitter van het departement Olst-Deventer, is aanjager van het project in Salland. Op dit moment is zij druk doende met het genereren van middelen om het project ook daadwerkelijk doorgang te laten vinden.

Tijdens het project Wat Doe Jij ? worden aan de hand van realistische scènes in de klas, gespeeld door een jongerentheatergroep,  leerlingen geconfronteerd met hun eigen gedrag. Op deze manier werkt het project aan de bevordering van het wij-gevoel en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. De thema’s die worden belicht tijdens de voorstellingen zijn bijvoorbeeld pesten, meelopers, groepsdruk en de eenling in de klas. Er wordt gebruik gemaakt van inspringtheater. Dit houdt in dat de theatervoorstellingen onder leiding van een verteller, de Joker, de toeschouwers (leerlingen) bij de scènes betrekt. De Joker daagt uit: 'Wat Doe Jij?' Het Inspringtheater functioneert als middel ter bevordering van sociale vaardigheden in klas en leefomgeving.

 

  

 

Joyce Jansen Pierik is in aanraking gekomen met het project Wat Doe Jij? en het inspringtheater op het jaarcongres in Rotterdam. Daar speelde de groep Young Stage een stuk met als thema hoe kijken “witte” mensen tegen “zwarte” mensen aan en natuurlijk ook andersom.  Zij werd getroffen door dit spel. Joyce Jansen Pierik: “ Misschien speelt hierbij ook wel een rol dat we een zoon uit Indonesië geadopteerd hebben, die ook tegen deze dezelfde problemen aanliep. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren met elkaar in contact komen en dat kan prima door middel van een inspringtheater. Daar kunnen de jongeren zonder gène met elkaar praten over zaken die hun dwars zitten en waar ze tegen aan lopen”. Joyce Jansen Pierik vindt dat Wat Doe Jij? veel toe kan voegen aan het zichtbaar maken hoe we met elkaar omgaan. Het leert leerlingen op een leuke wijze niet meteen een vooroordeel te hebben over iets of iemand. Joyce Jansen Pierik ziet het liefst dat het project Wat Doe Jij? zich over het hele land uitrolt zodat alle jongeren hiervan kunnen profiteren.

Het Theaterschip Drost van Salland waarmee in Deventer voor Wat Doe Jij ? wordt samengewerkt is een theaterschip. Vroeger was dit 42 meter lange schip een grind- en zandvervoerder. Sinds november 2005 is de Drost van Salland een theater op water dat dienst doet als avontuurlijke uitdaging voor iedereen die van theater houdt.  Het Theaterschip herbergt een klein theater waarin de geur van het teer en de stalen spanten van het schip niet zijn weggestopt maar nog steeds alom aanwezig zijn. Het publiek wordt uitgenodigd om mee uit te ‘varen’ naar een plek waar fantasie en werkelijkheid elkaar ontmoeten. Voor de jeugdtheatergroep is dit een ambiance waarin het leren acteren met elkaar een feest op zich is.

Zo gauw er meer nieuws is zal het NUT u op de hoogte houden via of de nieuwsbrief of de website. Voor het project Wat Doe Jij? is een speciale brochure ontwikkeld, waarin doelen en inhoud van de voorstelling wordt uitgelicht. Deze brochure is te bestellen via het Nut, secretariaat@nutalgemeen.nl. Lees meer over Wat Doe Jij? hier.