25 jaar filmhuis in Olst-Deventer met film “Brasserie Romantiek”

Op vrijdag 19 september vierde het Filmhuis Olst haar 25e verjaardag met een druk bezochte filmvoorstelling in het Holstohus in Olst. Het filmhuis is een initiatief van de werkgroep van het departement Olst-Deventer. De 125 filmliefhebbers lieten zich na de film het diner geïnspireerd door de vertoonde film “Brasserie Romantiek” goed smaken. Voor er gegeten en gekeken kon worden, waren er eerst felicitaties aan het Filmhuis. Wethouder Marcel Blind prees namens de gemeente het feit dat  over een reeks van jaren veel jongeren en ouderen door het Filmhuis worden bereikt. Joyce Jansen-Pierik voegde daar ook namens het Maatschappijbestuur van het landelijk Nut lovende woorden aan toe. Martijn Gielbert bracht namens het Nut Olst-Deventer, waar het Filmhuis toe behoort, als cadeau een staande banner mee die reclame maakt voor de maandelijkse filmavonden.

In de film “Brasserie Romantiek” worden de toeschouwers meegenomen naar een Valentijnsavond in een klein restaurant. De paartjes die daar een etentje hebben geboekt, beleven niet allemaal een romantische avond. Tijdens de filmpauze ontdekt men in de zaal dat zich ook aan de eigen eettafels tussen enkele echtparen wat huwelijksproblemen zijn. Lees meer

Na afloop van de voorstelling verraste de keuken van “De Brasserie” in het Holstohus alle aanwezigen met een uitgebreid toetjes-buffet. Het pop-trio Jemilo zorgde daarbij voor een muzikale omlijsting; een heel mooie afsluiting van een feel-good-movie-avond.

 

Bellingwolde groeit als nooit tevoren

WaalkensIn Bellingwolde zetelt al bijna 180 jaar een Nutsdepartement. Na al die jaren is het departement nog altijd springlevend. Voor het eerst heeft het zelfs meer dan driehonderd leden. Dit tot grote vreugde van Stoffer Waalkens, secretaris van het departement. ‘Het Nutsdepartement in Bellingwolde groeit nog steeds tegen de klippen op. Het heeft momenteel 309 leden. Meer dan ooit tevoren’, vertelt Waalkens, enthousiast in een interview dat hij had met een journalist van het Dagblad van het Noorden. Het departement weet vooral door het organiseren van goede lezingen veel nieuwe leden aan zich te binden. Lees meer

 

Bijwerken gegevens voor ANBI-status echt noodzakelijk!

ANBIaankVoor behoud van de ANBI-status zijn alle leden van de Maatschappij in principe verplicht hun gepubliceerde gegevens jaarlijks per 1 juli up to date te houden. Elk departement is zelf verantwoordelijk voor de tijdige aanlevering en de inhoud van gegevens. U bent van publicatie uitgezonderd als uw departement uitdrukkelijk bij de Belastingdienst heeft aangegeven niet langer de ANBI-status te ambiëren. Meestal volgt dan een besluit tot intrekking van de Belastingdienst. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de departementen die wel de ANBI-status willen behouden maar niet hun gegevens publiceerden geconfronteerd worden met een besluit tot intrekking van de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert dus daadwerkelijk de gegevens die voor de departementen staan gepubliceerd op internet en ook op website van 't Nut  en verbindt aan hieraan ook consequenties.  

 

Districtsbijeenkomsten najaar 2014

Verschillende districten komen weer bij elkaar in de eerste maanden van het nieuwe seizoen. District Zuid-Nederland gaf de aftrap op 11 september jl. met een vergadering en ontmoeting van de departementen in de kwekerij en landschapstuin De Zeeuwse Rozentuin in Kats.

ZN-2014

Het was een lange reis voor bijna alle deelnemers naar Kats op Noord Beveland. Piet Hamelink vervulde deze dag een dubbelrol als voorzitter van district Zuid-Nederland en voorzitter van departement Noord Beveland. Na zijn welkomstwoord presenteerden de departementen uitgebreid de hoogtepunten uit de programma’s van het afgelopen seizoen.Ook blikten de departementen vooruit op het programma 2014-2015 en met name op die programmaonderdelen waar men hoge verwachtingen van heeft. Er werden over en weer ervaringen uitgewisseld over de organisatie van activiteiten. Joyce Jansen- de Maatschappijvoorzitter- gaf inzicht in de actuele stand van zaken over met name over het Nutsfonds. Ook kwam de publicatieplicht voor behoud van de ANBI- status uitgebreid aan de orde. Na de vergadering gebruikte het gezelschap gezamenlijk de lunch en kreeg men een rondleiding door de Rozentuin.
In Noord-Holland hield het district op 20 september 2014 een Algemene Ledenvergadering in het reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Na de warme Egyptische lunch was er een rondleiding in het Reddingmuseum.

Zigeunerorkestidistrict-Gr-2014

Op zaterdag 15 november a.s. organiseren de districten Noord- en Oost-Groningen hun gezamenlijke themadag voor de leden vande departementen in Zuidhorn. Daar zal een optreden zijn van de muziekgroep Frysk Csárdás. Dit is een enthousiaste groep muzikanten en de groep behoort tot de betere Nederlandse zigeunerorkesten. Ze hebben een breed en afwisselend repertoire: Hongaars, Roemeens, Russisch, Yiddish, Klezmer en Weense operette. De virtuoze solisten en hun samenspel maken het luisteren tot een waar genoegen.

 


 

Naar het badhuis met ’t Nut in Dordrecht

 

In de weekkrant De stem van Dordt verscheen recentelijk een artikel over de badhuizen van de Maatschappij van ’t Nut in Dordrecht. Lees meer

 (foto: Badhuis Bankastraat in Dordrecht)

 

 


 

Nieuwe Website Edamnutedam.nl

Met trots presenteert Nutsdepartement Edam haar nieuwe website www.nutedam.nl. Hierop is naast algemene informatie ook de agenda te vinden, die onder meer is gevuld met interessante lezingen over geschiedenis en kunst. Departement Edam van ’t Nut organiseert jaarlijks diverse lezingen, een cursus en een excursie; dit seizoen een wandeling door de Amsterdamse Vondelbuurt. De evenementen zijn voor iedereen toegankelijk en voor leden meestal gratis. Sinds enige tijd signaleert departement Edam van ’t Nut een toegenomen interesse voor de activiteiten. De bijeenkomsten worden goed bezocht, ook door belangstellenden van buiten de vereniging. Het bestuur juicht dit van harte toe en hoopt via de website nog meer geïnteresseerden te bereiken.