Activiteiten uitgelicht

Met het einde van 2014 in zicht hebben verschillende departementen van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen de voorbereidingen voor de Nieuwjaarsactiviteiten al lang en breed getroffen. Te veel om allemaal op te noemen, daarom een greep uit hetgeen aangeboden wordt in de eerste maand van het nieuwe jaar.

Departement Middelstum nodigt de leden en hun gasten op 7 januari uit  in ’t Schienvat te Kantens op “Nieuwjaarsvisite”. Het publiek wordt getrakteerd op een eenakter van Grunneger Sproak, “Diner veur ain’. Ook in de daaropvolgende maanden heeft dit departement tal van activiteiten op het programma staan. Lees meer

Voor departement Groningen-Haren start het nieuwe jaar op donderdagavond 15 januari met een lezing met beeldmateriaal van Kunsthistorica mevrouw drs. Jikke van der Spek. Zij vertelt over de ontwikkeling in de schilderkunst van Piet Mondriaan (foto) van figuratief naar abstract. De lezing start om 20 uur in ’t Gorechthuis in Haren. Voor leden is de toegang vrij en niet-leden betalen € 5,= per persoon.

Op 9 januari 2015 vindt het nieuwjaarsconcert door het residentieorkest o.l.v. dirigent Arjan Tien plaats in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag voor leden en introducés van Departement Wassenaar. Het nieuwe jaar wordt feestelijk ingeluid  met een lichtvoetig programma getiteld ‘Wat voor weer zou het zijn in 2015?’. Muzikale klassiekers uit de Nederlandse kleinkunst worden gecombineerd met prachtige Franse muziek, gezongen door chansonnier Jan van Maanen. Deze laatste zal tevens zijn  kritische licht laten schijnen op het nieuwe jaar. Het departement biedt  tegen een meerprijs ook vervoer aan van en naar het theater.

Bij departement Bellingwolde trapt men op zaterdag 3 januari 2015 om 20.00 uur af in De Meet tijdens de NIJJOARSVERZIEDE met een optreden van de toneelvereniging " FOXHOL". Het publiek gaat kijken naar een blijspel in 3 bedrijven genaamd "Pas op voor de Buren". Meeuwes Peetsma Muziek Producties zorgt voor de muziek.

In Olst-Deventer organiseert het departement op vrijdagavond 16 januari 2015 de eerste lezing van het nieuwe jaar over een actueel onderwerp in de regio:  “Ruimte voor water”. Deze begint om 20.00 uur in het Holstohus in Olst.

Een speciaal Nieuwjaarsevenement is nog niet bekend gemaakt door departement Krimpen aan den IJssel. Het departement Krimpen aan den IJssel kenmerkt zich altijd door een uiteenlopend aanbod van cursussen en excursies gedurende het gehele seizoen. Zo zijn er diverse taalcursussen Spaans, Italiaans en Frans voor zowel beginners als gevorderden. Onder de noemer Kunst, Literatuur en geschiedenis valt onder meer de Literaire Kring waarin gedurende het jaar verschillende boeken van vooraanstaande Nederlandse schrijvers besproken worden. Verder kan men deelnemen aan bewegingscursussen zoals zelfverdediging, Yoga en 40+ conditietraining en tal van creatief beeldende cursussen voor jong en oud.

Heeft uw departement activiteiten in voorbereiding of activiteiten gehad die bijzonder zijn (geweest)? Laat het weten via secretariaat@nutalgemeen.nl.

 

Departement Ruurlo en Alvar Aalto

Elk jaar brengen de leden van departement Ruurlo tijdens een gezamenlijke excursie met de departementen Zelhem en Doesburg een bezoek aan het Duitse Essen voor een opera uitvoering in het Aalto Theater. Het is een prachtig theater met een opvallende ruimtelijke werking. Omdat deze uitstapjes toch vooral als verrijkend worden ervaren was voor de recente ALV-bijeenkomst op 6 oktober 2014 in Ruurlo kunsthistoricus drs. Geert van Boxtel uitgenodigd om een lezing te geven over het werk van de architect van het gebouw: Alvar Aalto. Alvar Aalto, die leefde van 1898 tot 1976, was niet alleen modernistisch architect en industrieel ontwerper, maar ook bekend vanwege zijn ontwerpen van meubels (Artekmeubelen) en glaswerk. Hij geldt als een van de eerste en meest invloedrijke architecten van de moderne beweging in Scandinavië. Het ontwerp van het theater in Essen is het resultaat van Aalto’s inzending voor een prijsvraag in 1959. De realisatie heeft de architect helaas zelf niet meer mee mogen maken; het theater opende de deuren voor het eerst in 1988.

Tijdens de lezing kwamen tal van details en wetenswaardigheden aan bod en leerden de toehoorders over het uitgebreide werk van deze grondlegger van Fins design. (Foto: Aalto Musiktheater-www.nmz.de)

 

Marten de Jong neemt afscheid van departement Groningen-Haren 

Nadat Marten de Jong in april 2014 al afscheid had genomen als penningmeester van het District Noord-Groningen, heeft hij op 20 november tijdens de Algemene Ledenvergadering afscheid genomen als bestuurslid van het Nutsdepartement Groningen-Haren.

Op voorhand werd hem in verband hiermee tijdens de Themadag van het District Noord-Groningen op 15 november door de voorzitter van het Maatschappijbestuur, Joyce Jansen-Pierik, de penning van de Maatschappij met de inscriptie ‘Nutsman in Hart en Nieren’ uitgereikt en werd hem meegedeeld dat hij wordt opgenomen in het Ereregister van de Maatschappij. 

Tijdens de ALV van het Departement ging voorzitter Harald van Donselaar uitgebreid in op de lange staat van dienst van Marten binnen alle geledingen van de Maatschappij. Hij bedankte Marten ook voor de bereidheid nog een aantal jaren te zijn aangebleven als gewoon bestuurslid na het neerleggen van zijn functie als secretaris om zodoende de nieuwe bestuursleden te kunnen ondersteunen met zijn enorme kennis wat betreft ‘t Nut. Het voorstel van de voorzitter om Marten te benoemen tot Erelid van het Departement te benoemen werd dan ook met applaus door de vergadering omarmd.

 

NUT Herwijnen benoemt nieuw erelid

Tijdens de jaarvergadering op woensdag 15 oktober jl. is de heer W.G. (Wim) van Arendonk, wegens gezondheidsredenen, afgetreden als bestuurslid.

Omdat Wim zich gedurende 38 jaar als bestuurslid met veel plezier en toewijding heeft ingezet voor het departement Herwijnen, heeft het bestuur aan de Ledenvergadering voorgesteld Wim tot erelid te benoemen. De leden hebben dit voorstel met applaus bevestigd. Op de foto wordt aan Wim een oorkonde uitgereikt door de voorzitter Kees Vos met de volgende tekst:


Tijdens de Algemene ledenvergadering op 15 oktober 2014 is benoemd tot Erelid van het Departement Herwijnen van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen de heer W.G. (Wim) van Arendonk met als overweging, dat hij zich in zijn functie als bestuurslid van het departement, gedurende 38 jaar, bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Op bijgaande foto reikt voorzitter Kees Vos de oorkonde uit aan Wim.