Aanmelding BB UithuizenHet Nut in Uithuizen vierde het 175-jarige bestaan op 1 april 2023, dat gebeurde groots voor leden en niet-leden. Ook andere departementen deelden berichten.

In 2021 bestond het Nut in Uithuizen 175 jaar maar de viering moest worden uitgesteld vanwege de coronacrisis.
Voor een gering bedrag waren ook niet-leden welkom op het jubileumfeest. Zij mogen tot het einde van het seizoen mee doen aan de andere activiteiten van het Nut in Uithuizen. Tijdens de avond trad de Eemsmond Big Band op voor de ruim tachtig aanwezigen van wie twintig niet-leden. In de Ommelander Courant verscheen een interview met het bestuur van het Nutsdepartement. Lees meer

 

 

 

Departement Langstraat

AnnieArts PietH

Tijdens de algemene vergadering van Nutsdepartement Langstraat op 12 april 2023 traden secretaris Annie Arts-de Vooght en voorzitter Eric Dörr terug uit het bestuur. Op 1 maart 2017 mocht de landelijk voorzitter Piet Hamelink aan Annie al de erepenning overhandigen als dank en waardering voor het vele bestuurlijke werk. Dat kon en hoefde nu dus niet meer. Eric werd benoemd tot erelid van departement Langstraat tijdens de vergadering. In zijn toespraak besteedde Piet Hamelink aandacht aan recente ontwikkelingen in het Nut:

'Vanuit vele departementen, met name vanuit Groningen-Haren, is er de laatste jaren extra aandacht  gevraagd voor de verloedering en versplintering van onze democratie in gemeenten, provincies en het Rijk. Niet dat wij daar vanuit een politieke of godsdienstige basis extra aandacht aan zouden moeten besteden, maar we kunnen deze ontwikkelingen ook niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. (....) Laat denieuwe werkelijkheid dan ook juist vandaag ons als Nut inspireren om te bedenken hoe we in onze eigen omgeving ten algemenen nutte kunnen zijn.….. aan het beschavingsoffensief komt nooit een einde.'  

Departement Langstraat is blij dat het nieuwe bestuurders heeft gevonden ter vervanging van Annie en Eric. Op 6 oktober 2023 viert het departement haar 175-jarig bstaan Lees meer

(Foto: Annie Arts-de Vooght en Piet Hamelink)

 

 Vredewold-Leek bezoekt Frederiksoord 

De excursie van het Nut in Vredewold -Leek was dit jaar een 'busreisje' met 34 deelnemers. De eindbestemming was de proefkolonie Frederiksoord. Een bekende locatie want op 15 oktober 2022 werd daar ook de landelijke bijeenkomst gehouden voor Nutsbestuurders.

koloniewoningen 1Jan Adams presenteerde de geschiedenis van de proefkolonie Frederiksoord aan de hand van dia’s. Hij nam de leden ruim 200 jaar mee terug in de tijd.
In de tijd van Napoleon had Nederland erg geleden en het verschil tussen arm en rijk was erg groot. De ‘Proefkolonie’ hield in: een proef om de armoede, in vooral de Nederlandse steden, te bestrijden. Hiertoe werd in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Johannes van den Bosch, die een snelle militaire carrière in Oost-Indië achter de rug had, was de drijvende kracht hierachter. Hij wilde het armoedeprobleem structureel oplossen met arbeid, onderhoud (zelfredzaamheid) en onderwijs. 

In de omgeving waar Frederiksoord zou worden opgericht was turf afgegraven en de vaarten lagen er al. Nu moest de woeste grond nog ontgonnen worden. In augustus van 1818 begon men met de bouw van het eerste huis, aan het eind van het jaar woonden er al 52 gezinnen in even zoveel huisjes. Elk gezin kreeg niet alleen een huisje, maar ook kleding, huisraad en gereedschappen om het werk op het land te doen. Er waren medische voorzieningen en de kinderen kregen onderwijs al 80 jaar voordat er in Nederland leerplicht was. In de jaren daarna was de babysterfte in Nederland 18%, maar in Frederiksoord slechts 8%.

Dat er zoveel bekend is over Frederiksoord en de acht daarna opgerichte koloniën komt mede door de vele administratie die werd bijgehouden. Van de gezinnen werden de financiën, de landbouwproductie, de uitgedeelde straffen, enz. genoteerd. Na Frederiksoord werden er nog andere koloniën gesticht. Frederiksoord was een zogenaamde ‘vrije kolonie’, in tegenstelling tot Veenhuizen: hier kwam men om een straf uit te zitten. 

Na de inleiding was er de rondleiding door het museum, waar ondermeer films gedraaid werden. Tot slot reed de bus door het dorp, waar veel gebouwen te zien zijn die uit de ‘kolonietijd’ stammen: Huize Westerbeek, waar de Maatschappij nog steeds zetelt, het oude schoolgebouw, het huis van de meester, kerkjes, veel oude koloniehuisjes (foto), maar ook moderne huisjes die in de oude stijl zijn gebouwd, maar wel voldoen aan moderne duurzaamheidseisen. De middag vlóóg werkelijk om en in de bus terug was er meer dan genoeg om over na te praten.

 

Meer berichten van departementen

Meer berichten van de departementen vindt u via de openbare Facebookpagina van het Nut. 

FB.jpg