Aanmelding BB UithuizenHet Nut in Noordbroek vierde het 175-jarige bestaan op 1 juli 2023. Met als motto 'Het Nut gaat mee met zijn tijd en is van alle tijden', bezochten de leden het Nationaal Park Lauwersmeer.

Het Nutsdepartement in Noordbroek lid van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen kent een lange en indrukwekkende geschiedenis: het bestaat ruim 175 jaar en is daarmee de oudste vereniging in Noordbroek. Het bereiken van deze mijlpaal is dan ook een gebeurtenis die niet zomaar voorbij is gegaan. Er werd een commissie opgericht die als doel had in de zomer van 2023 een bijzonder evenement te organiseren passend binnen de actuele betekenis van het Nut. Commissie en bestuurvan het Nut in Noordbroek kozen voor een excursie voor de leden naar een bijzonder gebied in de provincie Groningen: het Nationaal Park Lauwersmeer.

In het jaarprogramma 2022-2023 werd voorafgaand aan de excursie een lezing georganiseerd. Jaap Kloosterhuis (boswachter van Staatsbosbeheer van het Nationaal Park Lauwersmeer) gaf een uitgebreide presentatie over het ontstaan en de geschiedenis van het Lauwersmeergebied. Flora en fauna werden tot in details belicht zodat de aanwezigen goed voorbereid waren voor de jubileumexcursie. Deze vond op 1 jul 2023 plaats. Een 30- tal leden nam die dag deel aan een door Dalstra Reizen georganiseerde groepsreis. Vanaf het Multi Functioneel Centrum de Noordsuythoeve in Noordbroek vertrok men met een bus met eigen chauffeur naar Oostmahorn. Onderweg werden wetenswaardigheden van het doorkruiste Hogeland en de aangrenzende Waddenkust door de chauffeur genoemd.

Ter plekke lag het schip “ de Vlinderbalg” klaar voor een twee uur durende rondvaart over het Lauwersmeer. De Nut-vlag werd bij vertrek gehesen! Waar de boswachter eerder veel kennis en informatie vanaf land gaf, werd nu vanuit het varende perspectief informatie over het gebied gegeven. Een mooie aanvulling! Onder het genot van drankjes en hapjes werden de deelnemers verzorgd, en unaniem was men onder de indruk van de weidsheid en uitgestrektheid van het Lauwersmeer. Er werd genoemd hoe belangrijk dit gebied voor recreatie en toerisme kon worden, maar tijdens de boottocht versterkte juist de afwezigheid van toerisme de grootsheid van de natuur. Ongekend voor Nederland!! Op enkele wind- en kite-surfers na, en een paar plezierjachtjes zagen de deelnemers vooral ongerepte natuur met prachtige wolkenluchten en een horizon zonder bebouwing.

Noordbroek-2.jpg

 

Eenmaal terug in Oostmahorn vertrok het gezelschap naar een typisch Gronings etablissement waar een smakelijk meer gangen buffet werd aangeboden, bereid met plaatselijke producten. Tijdens het buffet verraste de jubileumcommissie de aanwezigen met een voordracht waarin de historische betekenis van het Nut gekoppeld werd aan actuele maatschappelijke thema’s. De boodschap was duidelijk: het Nut gaat mee met zijn tijd en is daardoor van alle tijden! Het archief met daarin notulen van bijeenkomsten van meer dan hinderd jaar geleden waren het uitgangspunt voor de voordracht.

 

Een dag met hoogtepunten uit de eigen regio kwam zo ten einde en de algemene conclusie kon niet anders zijn dan: “er gaat niets boven Groningen”. Daarbij was er lof voor de organisatie, op zijn Gronings: “het kon minder”. Voor het departement Noordbroek was deze dag een hoogtepunt in zijn bestaan en een stimulans om weer mooie programma’s voor de komende jaren te maken.

Meer berichten van departementen

Meer berichten van de departementen vindt u via de openbare Facebookpagina van het Nut. 

FB.jpg